sammen er vi

Lage jordklode

Bærekraftsmålene handler om å ta vare på jorda vår og alt levende på den. En aktivitet å gjøre sammen, kan være å lage en jordklode som kan utsmykke et rom eller et konsertlokale. 

En kule er ikke det enkleste å formgi, men det er mulig å gjøre det på flere måter, for eksempel ved å bruke en ballong som utgangspunkt.

Jordklode av pappmasje

1

Lag “lim”

Bland 1 dl hvetemel og 2 dl vann sammen i en bolle, eller bruk ferdig tapetlim. Rør godt slik at det ikke er klumper.
2

Ballong

Blås opp en ballong og dekk den med strimler av avispapir Dypp en strimmel avispapir i limet og legg den over ballongen eller påfør limet med pensel på ballongen og legg strimmelen over. Ballongen skal være helt dekket av minst to lag før den settes til tørk på avispapir i et par døgn. Dersom jordkloden skal henges opp, er det lurt å lage en solid “krok” i jordkloden som et snøre kan festes i for oppheng.
3

Tegn og mal

Tegn og mal Tegn verdensdelene på ballongen med tusj. Mal hav og land med maling. Noen land kan markeres, for eksempel om dere arbeider med et prosjekt knyttet til et bestemt land eller område. La malingen tørke og du har en fin globus som også kan henges opp (oppskrift er hentet fra forut.no).

Jordklode av hønsenetting

1

Beregn

Beregn størrelse, og hvordan du kan forme en kule av et stykke hønsenetting. Kanskje du trenger en ball, eller lignende til å forme den rund som en jordklode.
2

Klipp og form

Klipp til hønsenetting med en avbitertang og form en jordklode
3

Heng opp

Idé: Jordkloden kan surres inn med fargerik tråd som del av en forestilling eller konsert. Se i Verktøykasse: Fargerik tråd som inngangsbillett